In Orange - Reisverslag uit Orange, Frankrijk van Jan Wouwe - WaarBenJij.nu In Orange - Reisverslag uit Orange, Frankrijk van Jan Wouwe - WaarBenJij.nu

In Orange

Door: Jan

Blijf op de hoogte en volg Jan

19 Juli 2017 | Frankrijk, Orange

Inderdaad ik ben een dagje in Orange blijven staan. Leuke stad, waar de aanwezigheid van de Nederlanders nog steeds merkbaar is. Even wat geschiedenis:
In 1544 erfde Willem (De Zwijger) het prinsdom Orange van René de Chalons, en dat is de oorzaak dat op sommige momenten voetbalstadions oranje kleuren. 'Onze' prins Maurits liet er een paleis bouwen, en versterkingen, met stenen van de Romeinse ruïnes. In 1673 werden die door Lodewijk 14 weer verwijderd, en toen in 1702 Willem III kinderloos stierf kwam het prinsdom bij de vrede van Utrecht in 1713 (bij u, over u, zonder u) uiteindelijk aan de Franse kroon.
Op de stadsbussen staat, boven het stadswapen, nog steeds het motto 'Je mainteindrai '.
De Romeinse invloed is ook nog goed zichtbaar, o.a. een goed bewaard theater, en een triomfboog, volgens sommigen gewijd aan de overwinningen van Caesar, volgens anderen aan die van Germanicus die toen juist (+/- 20 na Christus) net was gestorven. Ja, een gymnasiale opleiding verloochent zich niet.
Ook mocht ik in een kerk een koorrepetitie meemaken, waar ondermeer een aantal koralen uit het Weihnachtsoratorium ten gehore werden gebracht.
( Amicitia Uithoorn 8 december!) Misschien kan ik een filmpje uploaden, al is me dat nog nooit gelukt.

Jan

Dit jaar fiets ik vanuit Uithoorn naar Zuid-Frankrijk, een land waar ik nog nooit heb gefietst. Onderweg ga ik in Parijs langs om de eerste verjaardag van Olivier te vieren. Arno fiets tot aan Parijs met me mee

Actief sinds 24 Mei 2009